Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šestinohé pochoutky a další laskominy

Atraktivní tržnice v ugandském letovisku Fort Portal voní exotikou. Chodci, vozíky, krávy a kozy se pohybují několika směry. Hlavy žen zdobí vysoké ošatky s čajovými lístky, ovocem i vyděšenou drůbeží. Na zrezivělých bicyklech odvážně kličkují muži, po zuby obtěžkáni umělohmotnými kanystry na vodu a trsy zelených banánů. Bosé děti nesou v náručí mladší sourozence a zvědavě okukují bílé návštěvníky. 

Trh ve Fort Portal - UgandaRadka Lindourková

Pouliční prodavači smaží na chodníku banánové placičky, v rychlosti uplácané špinavýma rukama. Pak hbitě přistrčí stoličku, protože vrcholem neslušnosti je jíst za chůze.

Nevábné syrové maso a krvavé vnitřnosti přetékají přes prodejní pulty, lákají hejna velkých barevných much a potkany. Jakýsi chlapec je tluče dřevěnou násadou a to s takovou razancí, že létají do výšky nad rozbahněnou zem.

Součástí tohoto chaosu jsou téměř jeden metr vysocí čápi marabu. Svými nezaměnitelně mocnými zobáky okupují místní skládky a zdechlinu pohozenou opodál.

Ženy vaří nad ohněm místní specialitu, tzv. matooke. S hustou párou se pod nos line neobvyklá vůně. Trsy zelených - zeleninových banánů se válí všude, kam oko dohlédne. V čerstvém stavu jsou velmi tvrdé a nejedlé. Na rozdíl od ovocných tyto nikdy nezesládnou a obsahují mnohem víc vitamínů. V Ugandě se konzumují vařené, smažené, ve formě kaší, nebo pečené ve slupce. Také se suší, melou na mouku k výrobě pečiva a praží jako náhražka kávy.

Ženy v jednom kuse brebentí, křičí a gestikulují. Jak tak stojí nad hrncem, mohou ze svého místa pozorovat dění na trhu, chodce a ulici.

Na trhu ve Fort Portal lze pořídit prakticky vše. Použité provazy, ošuntělé deky, PET lahve, kabelky, látky, Coca-Colu i unikátní lahůdky – smažené termity, sladké larvy mravenců a sarančata, v této zemi nejoblíbenější pochoutku konzumovanou po kilech.

Sarančata je možné koupit čerstvá, živá, několik gramů si do igelitu zabalit s sebou, nebo je spořádat ihned - restovaná na palmovém oleji. I když se upravují celá, bez křídel a nožiček, přesto hbitě vyskakují z pánvičky ven.

Trhovci je v noci chytají do nasvícených košů. Světlo ve tmě však přitahuje i jiný hmyz, který se na trhu z košů vyhazuje a zašlapuje do země. Obzvlášť na konci roku, po období dešťů se aktivně pořádá honba na sarančata. Ze škůdců se stala laskomina a to v takové míře, že v některých oblastech jejich populace téměř skomírá.

Nejen v Africe, ale i v Jižní Americe a v Asii je obliba hmyzích specialit obrovská a ve světě se stále více dostává do popředí zájmu. Hmyz je chuťově dobrý, zdravý a nabízí se i jako vhodný doplněk stravy.

Tato pochoutka představuje živoucí energetickou bombu. Hmyzí tělo je doslova nabité bílkovinami a zdravými mastnými kyselinami. Nestravitelná vnější kostra z chitinu navíc funguje jako živočišná obdoba vlákniny k pročištění střev.

Dospělému muži stačí denně k přežití jediná hrst sušeného hmyzu, což z této pochoutky činí ideální potravinu k zasílání do oblastí hladomoru či jiných katastrof.

Z našeho jídelníčku vytlačil hmyz nadbytek živočišných bílkovin a také předsudky z raného dětství. Šestinohou kuchyni přitom vyznávaly i naše babičky. V kuchařkách z dvacátých let jsou běžně recepty na polévku z chroustů. Tehdejší gurmáni je také pojídali dušené, v cukrové polevě nebo s citronem na palačinkách.

Restovaná sarančata na trhu ve Fort Portal jsou nasáklá nekvalitním, připáleným tukem a chutnají jako chipsy. Chuť hmyzu prý lze ovlivnit tím, jaké krmivo se mu dostává.

Sice to největší dobrodružství z cest do zahraničí můžeme hledat na talíři, ale kobylky, pečené mravence nebo polévku ze sarančat bychom mohli okolo roku 2020 zcela běžně jíst i u nás.

A že nejde jen o fikci, dokazuje i to, že Evropská unie do projektu, který má za úkol zjistit konkrétní nutriční hodnoty jednotlivých zástupců hmyzí říše, investovala již 74 miliónů korun.

Bruselští experti věří, že hmyz a nejrůznější plazivé potvůrky mohou být důležitým zdrojem výživy. Věří, že tím pomohou vyřešit nedostatek potravin, a stejně tak i ulevit životnímu prostředí.

Rozemletá šestinohá pochoutka bude nejdříve přidávána do různých omáček a pak například do burgerů. Exotika tedy míří i pod české pokličky. Do roku 2020 by se měla běžně kupovat v našich supermarketech.

 

 

Zdroj:

http://www.novinky.cz/ekonomika/243689-eu-chce-aby-evropane-zacali-jist-hmyz-cim-drive-tim-lepe.html

Autor: Radka Lindourková | úterý 13.5.2014 19:15 | karma článku: 6,23 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Radka Lindourková

Za horskými gorilami

Těžké kapky tropického lijáku buší do vlnitého plechu v Buhoma Lodge. Ještě za šera, před náročným trekováním v deštném pralese vstávám a kontroluji veškeré vybavení. Nepromokavé návleky, pláštěnka, fotoaparát, nezbytná zásoba tekutin a další maličkosti.

15.10.2014 v 18:33 | Karma: 9,74 | Přečteno: 344x | Diskuse| Cestování

Radka Lindourková

Dvě miliardy dětí

Celkový počet obyvatel Afriky se do roku 2050 více než zdvojnásobí. Polovinu populace budou tvořit děti.

23.9.2014 v 18:00 | Karma: 8,88 | Přečteno: 769x | Diskuse| Cestování

Radka Lindourková

Africká zkouška dospělosti

Přeběhnout stádo krav po hřbetech je pro hamarské muže v Etiopii jediný způsob, jak se stát dospělým mužem. Nikdo tu sice nesleduje svůj věk, ale když se chlapec cítí být připraven oženit, osloví svého otce, který následně začne připravovat obřad, jehož součástí je zkouška dospělosti.

1.6.2014 v 12:39 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Ukázka z knihy - Cesta za domorodými kmeny

SeeMedia vydává novou e-knihu Radky Lindourkové- Cesta za domorodými kmeny. Vydejte se do Etiopie pátrat po skutečných domorodých kmenech, kde se ženy pyšní původem královny ze Sáby, ženská obřízka je naprosto běžnou věcí, muži nosí nebezpečné střelné zbraně a sedávají u cesty s vlastnoručně vyrobenými oštěpy. Autorka poutavě i zábavně líčí putování drsným prostředím Afriky spolu se svým kamarádem. V knize jsou použity autentické fotografie z cesty. E-knihu lze stáhnout na www.medialnicentrum.cz

23.5.2014 v 15:00 | Karma: 9,56 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Klinika na kraji pralesa

Pokud v Ugandě řeknete, že máte jedno nebo dvě děti a na další rozšiřování rodiny nepomýšlíte, určitě vzbudíte údiv. Ugandské ženy mají totiž v průměru sedm dětí. S kanystrem vody na hlavě a se spinkajícím miminkem na zádech, pevně omotaném v šátku, je lze potkat na každém kroku. Jsou neuvěřitelně krásné. Když je na prašných cestách Ugandy míjíme, smějí se a mávají. Je zajímavé sledovat, s jakou graciózností a noblesou si na hlavu dávají nezbytný náklad. Nejprve si přidřepnou, pak se vzpřímí, hledají rovnováhu a krátce na to se sebevědomě vydají prošlapanou pěšinkou mezi banánovníky do světa, který je pro nás neznámý.

18.5.2014 v 10:30 | Karma: 11,19 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Pracuji jako speciální pedagog a logoped v centru pro děti s kombinovaným postižením. Ráda cestuji, maluji a fotografuji. V květnu 2014 vychází moje e-kniha "Cesta za domorodými kmeny".
Profilová fotografie: Hana Skořepová

Seznam rubrik