Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klinika na kraji pralesa

Pokud v Ugandě řeknete, že máte jedno nebo dvě děti a na další rozšiřování rodiny nepomýšlíte, určitě vzbudíte údiv. Ugandské ženy mají totiž v průměru sedm dětí.  S kanystrem vody na hlavě a se spinkajícím miminkem na zádech, pevně omotaném v šátku, je lze potkat na každém kroku. Jsou neuvěřitelně krásné. Když je na prašných cestách Ugandy míjíme, smějí se a mávají. Je zajímavé sledovat, s jakou graciózností a noblesou si na hlavu dávají nezbytný náklad. Nejprve si přidřepnou, pak se vzpřímí, hledají rovnováhu a krátce na to se sebevědomě vydají prošlapanou pěšinkou mezi banánovníky do světa, který je pro nás neznámý.

Radka Lindourková

Během putování zemí, které se přezdívá Černá perla Afriky, máme možnost navštívit kliniku v Bundibugyo

Klinika na kraji pralesa byla Spojenými Státy vybudována v roce 2003 a několika desetitisíci americkými dolary je jimi ročně dotována. Původně byla založená na pomoc Pygmejům žijícím v okolním pralese, ale později se její účel výrazně rozšířil.  

Přízemní domky, které formují kliniku Bundibugyo, září do dálky. Vysoký plot, čekárna na dvoře - na lavičce pod širým nebem, krátce zastřižený trávníček a na šnůře sušící se prádlo pacientů. Uvnitř jsou stěny ušmudlané od všudypřítomného oranžového prachu, ale také operační sál, laboratoř, rentgen, ultrazvuk, zubařské křeslo dovezené z Norska a porodní sál.

Není to kdovíjaké, ale na africké poměry luxus.

Kvůli nedostupnosti zdravotní péče (na jednoho lékaře připadne v Ugandě 30 000 obyvatel), finančním problémům a mnoha dalším důvodům se zhruba 50% všech dětí rodí mimo porodnici.

Právě porody jsou jednou z priorit kliniky. Úmrtnost novorozenců a rodiček je v Ugandě kvůli nedostatečné stravě a špatným prenatálním vyšetřením děsivá. Z průměrných osmi operací týdně se většinou jedná o císařské řezy, ke kterým se na rovníku musí šáhnout mnohem častěji než v našich zeměpisných šířkách.

Porod na porodním sále může vypadat mnohem radikálněji než u nás. Zdravotní personál čelí problémům s dodávkami elektrického proudu, přestože má nemocnice svůj vlastní generátor, termiti mohou elektrické vedení překousat. Zdravotníci mají k dispozici jen staré vybavení, potýkají se s dovozem vakcín a léků.

Před hodinou se na porodním sále narodilo miminko. Mám jej v náručí. Usměvavá maminka sedí opodál na posteli, připravená k odchodu domů.

Ugandské ženy nejsou úzkostlivé. 17 % dětí umírá do 5 let, nebo těsně po narození. Smrt je každodenní součást života a život je pomíjivý. Pojem času je relativní záležitost. Datum zde nemá žádný význam. Mnozí obyvatelé neví, kdy se narodili a kolik je jim let.

V dusných místnostech kliniky jsou převážně podvyživené děti zahalené v dekách s nafouklými bříšky, vychrtlými údy a propadlými tvářemi.

Doktoři, kromě nezbytného ošetření, matkám domlouvají, aby změnili jídelníček svých ratolestí. Informují je o správné kombinaci sacharidů a bílkovin. Podvyživených dětí je spousta většinou proto, že jsou stále dokola krmeny kukuřičnou nebo banánovou kaší. Přitom za stejnou cenu lze na trhu koupit i jiné výživnější potraviny.

Pro většinu nevzdělaných vesničanů je běloch v bílém plášti něco jako nejvyšší šaman, který má k dispozici magické tablety a všemocné injekce.

Bohužel, až když nezabere domácí kurýrování, zaříkávání a další metody vesnických léčitelů, stává se pro pacienty až poslední instancí. Lidé většinou přicházejí příliš pozdě, kdy jim už není pomoci. Proto během noci došlo na pokoji pro dospělé, kde muže od žen odděluje pouze závěs, ke dvěma exitům.

Budova kliniky nabízí také poradenské centrum pro těhotné matky a rodičky a prevenci viru HIV.

Statistiky uvádějí, že nakažených v Ugandě je 14% ze 4 000. Předpokládejme však, že tento počet se nezakládá na pravdě, protože spousta lidí na testech nikdy nebyla.

Testy HIV se provádějí bezplatně, zdarma si lze i obstarat kondomy. Na stěnách chodeb visí informační plakáty o přenosu HIV a jeho následcích. Dle slov doktora Scotta, který nás klinikou provází, je AIDS pro Afriku stejně nebezpečný jako mor v Evropě. Tak zákeřný, všudypřítomný a všední.

Zdravotníci mimo jiného rozváží do nejbližších vesnic moskytiéry a repelenty jako prevenci proti malárii. Bezplatně očkují proti obrně, žloutence, záškrtu, černému kašli.

Prostředí kliniky je deprimující. Zrezivělé postele s tenkými matracemi a zašedlými prostěradly. Na tmavě modrých stěnách pokojů kýčovité malůvky. U každé postele žlutý umělohmotný kanystr na vodu a nad postelí moskytiéra.

Každý pacient je během svého pobytu závislý na pomoci svých příbuzných, jelikož klinika neposkytuje jídlo, pití ani oblečení. Příbuzní musí do nemocnice pravidelně docházet, aby vařili, prali a pomáhali, s čím je potřeba. Řada příbuzných dokonce přespává na zemi, kdyby jejich blízký v noci potřeboval pomoc a žádný zdravotní pracovník nebyl nablízku.

Klinika je ukázkou životní úrovně Ugandských obyvatel.

Taková vzorová klinika na kraji pralesa.

 

 

Autor: Radka Lindourková | neděle 18.5.2014 10:30 | karma článku: 11,19 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Radka Lindourková

Za horskými gorilami

Těžké kapky tropického lijáku buší do vlnitého plechu v Buhoma Lodge. Ještě za šera, před náročným trekováním v deštném pralese vstávám a kontroluji veškeré vybavení. Nepromokavé návleky, pláštěnka, fotoaparát, nezbytná zásoba tekutin a další maličkosti.

15.10.2014 v 18:33 | Karma: 9,74 | Přečteno: 344x | Diskuse| Cestování

Radka Lindourková

Dvě miliardy dětí

Celkový počet obyvatel Afriky se do roku 2050 více než zdvojnásobí. Polovinu populace budou tvořit děti.

23.9.2014 v 18:00 | Karma: 8,88 | Přečteno: 769x | Diskuse| Cestování

Radka Lindourková

Africká zkouška dospělosti

Přeběhnout stádo krav po hřbetech je pro hamarské muže v Etiopii jediný způsob, jak se stát dospělým mužem. Nikdo tu sice nesleduje svůj věk, ale když se chlapec cítí být připraven oženit, osloví svého otce, který následně začne připravovat obřad, jehož součástí je zkouška dospělosti.

1.6.2014 v 12:39 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Ukázka z knihy - Cesta za domorodými kmeny

SeeMedia vydává novou e-knihu Radky Lindourkové- Cesta za domorodými kmeny. Vydejte se do Etiopie pátrat po skutečných domorodých kmenech, kde se ženy pyšní původem královny ze Sáby, ženská obřízka je naprosto běžnou věcí, muži nosí nebezpečné střelné zbraně a sedávají u cesty s vlastnoručně vyrobenými oštěpy. Autorka poutavě i zábavně líčí putování drsným prostředím Afriky spolu se svým kamarádem. V knize jsou použity autentické fotografie z cesty. E-knihu lze stáhnout na www.medialnicentrum.cz

23.5.2014 v 15:00 | Karma: 9,56 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Šestinohé pochoutky a další laskominy

Atraktivní tržnice v ugandském letovisku Fort Portal voní exotikou. Chodci, vozíky, krávy a kozy se pohybují několika směry. Hlavy žen zdobí vysoké ošatky s čajovými lístky, ovocem i vyděšenou drůbeží. Na zrezivělých bicyklech odvážně kličkují muži, po zuby obtěžkáni umělohmotnými kanystry na vodu a trsy zelených banánů. Bosé děti nesou v náručí mladší sourozence a zvědavě okukují bílé návštěvníky.

13.5.2014 v 19:15 | Karma: 6,23 | Přečteno: 285x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Pracuji jako speciální pedagog a logoped v centru pro děti s kombinovaným postižením. Ráda cestuji, maluji a fotografuji. V květnu 2014 vychází moje e-kniha "Cesta za domorodými kmeny".
Profilová fotografie: Hana Skořepová

Seznam rubrik