Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za horskými gorilami

Těžké kapky tropického lijáku buší do vlnitého plechu v Buhoma Lodge. Ještě za šera, před náročným trekováním v deštném pralese vstávám a kontroluji veškeré vybavení. Nepromokavé návleky, pláštěnka, fotoaparát, nezbytná zásoba tekutin a další maličkosti.  

Šedivým svítáním mířím k budově správy Národního parku Bwindi Impenetrable. Následuje registrace, kontrola dokladů a čekání.

Národní park se nachází v jihozápadní části Ugandy a je místem výskytu horských goril.

Gorila horská je silně ohrožený druh a dle posledních dostupných informací jich ve volné přírodě, na rozhraní států Uganda, Rwanda a Demokratické republiky Kongo žije okolo 700 jedinců. 

Kupodivu tzv. gorilí turistika tu začala ihned bez větších obtíží fungovat. Všechny tři státy si dokonale uvědomily, co mohou snadno a lehce získat a začaly gorily efektivně chránit pro svůj dolarový příjem. A není divu, lidé z celého světa neváhají a jsou ochotni zaplatit nemalou částku za jednu hodinu strávenou ve společnosti těchto velmi vzácných zvířat. 

V současné době je největší nebezpečí pro gorilu horskou ničení jejího přirozeného prostředí a to především proto, že oblasti kde se nacházejí národní parky, těsně sousedí s bohatou vulkanickou půdou, která je velmi intenzivně využívána místními obyvateli k pěstování fazolí, brambor a kukuřice. Samotné využívání bohaté vulkanické půdy není tím nejhorším, co může gorily potkat, největší riziko spočívá ve vypalování lesa, které se snaží místní lidé vyhnaní válkou, přeměnit na dřevěné uhlí. Budoucnost goril je tedy velice nejistá. 

Během čekání na průvodce pokukuji po těch, kteří mi patrně budou dělat společnost na cestě za největšími lidoopy světa. Naši pětičlennou skupinku doprovází ozbrojená stráž vybavená mačetami a stopař. Jeden z nich mi podává asi metr a půl dlouhou hůl. Cesta příkrými svahy národního parku je náročná i pro člověka s dobrou fyzickou kondicí. 

Stoupáme svahem s hustou vegetací. Dešťové mraky podsvícené vycházejícím sluncem dávají místu zvláštní atmosféru a mění prales v prádelnu. Terén je těžký a půda nasáklá vodou. Jdeme pomalu. Nesourodý řetěz lidí plahočí se vzhůru.

Asi po dvou hodinách trekování dostáváme od průvodce signál.

„Jsme na místě,“ klade si prst na ústa. „Gorily jsou před námi.“

Odkládáme všechny věci – při sobě smíme mít pouze fotoaparáty a kamery. Postupujeme blíž.

Porost je velice hustý. Není vidět dál než na dva metry. Přesto cítíme, že tu něco je. Zahýbe se obrovský list, ozve se prasklá větev zlomená vahou těžkého těla. Nic však nevidíme. Ale jsou tady. A jsou velice blízko. Rozhrnu větve a instinktivně se ohlédnu na pravou stranu. V tom napětí se pousměji. Z úkrytu mezi listy vykukuje gorilí mládě. Na okamžik zachytím pohled jeho zvědavých černých očí.

„Au,“ syknu bolestí, když se při dalším kroku propadnu až po koleno do díry ukryté tlející vegetací. Snažím se vylézt, když mi průvodce zmáčkne loket a kývne hlavou. Mladá samička kousek ode mne spokojeně okusuje větev, husté černé chlupy nasáklé vodou.

Mohutný samec Silverback sedí pár metrů opodál a mohutnými pažemi si přitahuje zelený porost. Vzbuzuje respekt. Jeho početná rodina je všude kolem. Jsme gorilami obklopeni a z tmavých zákoutí se vynořují další a další.

Silverback se po chvilce napřímí a namíří si to přímo k nám. Obloukem se přibližuje. Je na dosah. Dodržuji instrukce a nedívám se mu do očí. Vím, že se na nás upřeně dívá. Cítím to.

Samec vydá hluboký hrdelní zvuk. Jeden z průvodců mu obdobným způsobem odpovídá.  Následně samec svůj projev zklidní, pravděpodobně ujišťuje ostatní členy tlupy, že je vše v pořádku.

Jakoby z jiného světa slyším hlas průvodce: “Musíme jít, hodina skončila.“

Náš čas mezi gorilami vypršel.

Chystám se k odchodu, když mi náhle podklouzne noha, svalím se na zem a jako po másle ujíždím vzad. Než mě zachytí ruka průvodce, hlavou se mi promítne hustá džungle, gorilí trus a chlupatá náruč.

Naposledy se ohlédnu. Gorily mizí v podrostu.

Jen aby tu za pár let ještě byly…

 

 

zdroj:

http://www.photonature.cz/clanky/priroda/35-gorila-horska-v-zelenem-pekle-afriky.html

 

 

Autor: Radka Lindourková | středa 15.10.2014 18:33 | karma článku: 9,74 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Radka Lindourková

Dvě miliardy dětí

Celkový počet obyvatel Afriky se do roku 2050 více než zdvojnásobí. Polovinu populace budou tvořit děti.

23.9.2014 v 18:00 | Karma: 8,88 | Přečteno: 769x | Diskuse| Cestování

Radka Lindourková

Africká zkouška dospělosti

Přeběhnout stádo krav po hřbetech je pro hamarské muže v Etiopii jediný způsob, jak se stát dospělým mužem. Nikdo tu sice nesleduje svůj věk, ale když se chlapec cítí být připraven oženit, osloví svého otce, který následně začne připravovat obřad, jehož součástí je zkouška dospělosti.

1.6.2014 v 12:39 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Ukázka z knihy - Cesta za domorodými kmeny

SeeMedia vydává novou e-knihu Radky Lindourkové- Cesta za domorodými kmeny. Vydejte se do Etiopie pátrat po skutečných domorodých kmenech, kde se ženy pyšní původem královny ze Sáby, ženská obřízka je naprosto běžnou věcí, muži nosí nebezpečné střelné zbraně a sedávají u cesty s vlastnoručně vyrobenými oštěpy. Autorka poutavě i zábavně líčí putování drsným prostředím Afriky spolu se svým kamarádem. V knize jsou použity autentické fotografie z cesty. E-knihu lze stáhnout na www.medialnicentrum.cz

23.5.2014 v 15:00 | Karma: 9,56 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Klinika na kraji pralesa

Pokud v Ugandě řeknete, že máte jedno nebo dvě děti a na další rozšiřování rodiny nepomýšlíte, určitě vzbudíte údiv. Ugandské ženy mají totiž v průměru sedm dětí. S kanystrem vody na hlavě a se spinkajícím miminkem na zádech, pevně omotaném v šátku, je lze potkat na každém kroku. Jsou neuvěřitelně krásné. Když je na prašných cestách Ugandy míjíme, smějí se a mávají. Je zajímavé sledovat, s jakou graciózností a noblesou si na hlavu dávají nezbytný náklad. Nejprve si přidřepnou, pak se vzpřímí, hledají rovnováhu a krátce na to se sebevědomě vydají prošlapanou pěšinkou mezi banánovníky do světa, který je pro nás neznámý.

18.5.2014 v 10:30 | Karma: 11,19 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ostatní

Radka Lindourková

Šestinohé pochoutky a další laskominy

Atraktivní tržnice v ugandském letovisku Fort Portal voní exotikou. Chodci, vozíky, krávy a kozy se pohybují několika směry. Hlavy žen zdobí vysoké ošatky s čajovými lístky, ovocem i vyděšenou drůbeží. Na zrezivělých bicyklech odvážně kličkují muži, po zuby obtěžkáni umělohmotnými kanystry na vodu a trsy zelených banánů. Bosé děti nesou v náručí mladší sourozence a zvědavě okukují bílé návštěvníky.

13.5.2014 v 19:15 | Karma: 6,23 | Přečteno: 285x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Pracuji jako speciální pedagog a logoped v centru pro děti s kombinovaným postižením. Ráda cestuji, maluji a fotografuji. V květnu 2014 vychází moje e-kniha "Cesta za domorodými kmeny".
Profilová fotografie: Hana Skořepová

Seznam rubrik